Invatarea colaborativa – un exemplu de la un festival neobisnuit

Festivalul “Learning Network” s-a vrut a face parte din categoria “unconference”…si a reusit. Binisor chiar, din moment ce la ore tarzii n-am rezistat nevoii de a impartasi o experienta  care dintr-o oportunitate de networking (ca intr-acolo se indreptau gandurile majoritatii celor putin sub 100 de participanti) a devenit una de invatare colaborativa in adevaratul sens al cuvantului. Si asta pentru ca panelurile n-au fost paneluri, ci motive de discutie libera pe
teme fierbinti legate de invatarea organizationala, iar alternanta discutiilor cu ateliere experientiale a facilitat un nivel de interactiune umana si descoperire reciproca pe care un astfel de eveniment nici cu gandul nu gandeste sa-l tinteasca.

Nu a fost vorba despre bune practici – desi fiecare a plecat cu proprile concluzii despre asa ceva (de exemplu o buna practica desprinsa clar din povestile impartasite a fost, de exemplu, aceea de a persevera pana cand proiectele in care crezi chiar sunt “cumparate” de masa critica de oameni direct implicati, indiferent ca esti un consultant intern sau extern organizatiei). A fost insa foarte clar si transparent vorba despre greseli, pe care seniorii meseriei le-au impartasit fara ezitare, cu gratie si naturalete, in paralel cu lansarea propriilor dileme si intrebari catre toti cei de fata. Ok, unii mai vor inca raspunsuri clare. E normal. E totusi doar una dintre optiuni…si ne bucuram foarte tare cand un astfel de eveniment isi permite curajul de ridica la fileu mingi pe care nu neaparat isi propune sa le prinda, promovand ideea ca experiementele in sine sunt mai relevante decat un final acceptat. Asta are ca efect, asa cum am confirmat cu totii la final, faptul ca te trimite direct acasa cu chef de a experimenta si descoperi propria ta varianta de raspunsuri, fara teama ca o sa incalci “buna practica” cu vreo initiativa neortodoxa si chiar cu o teama de esec tinzand asimptotic spre zero.

Nu a fost vorba nici despre reclama. Well, in general nu – pentru ca uneori crisparea si teama te indeamna sa nu-ti permiti luxul de a invata si impartasi si te seteaza pe atingere de obiective cu orice pret, astfel incat ratezi momentul in care poti aduce valoare, inlocuindu-l cu reclama. Buna si aceea, in definitiv, doar ca nu-ti aduce premiul cel mare, ci cel mult o “mentiune”. A fost insa vorba despre a gira cu propriile-ti emotii povestile personale, astfel incat lectiile asimilate cu greu, in luni / ani de zile, sa poata trece mai departe cu credibilitatea de rigoare la cei care nu au chef sa dea cu capul de aceleasi praguri.

Nu a fost vorba despre acel tip de networking in care tintesti cu disperare sa “bifezi” cat mai multa lume noua pe care sa o impresionezi. Ok, cu unele exceptii care iar tin de un model, sper, pe care de disparitie, de a intelege networking-ul. A fost insa vorba despre a cunoaste oameni si realitatea in care ei traiesc. Asta a cuprins deopotriva discutii despre ce mai mananca si de la ce tanti de la tara isi iau telemeaua si despre cat de obositor este sa treci din nou, pentru al cincilea an consecutiv, prin stresul unei preluari/schimbari organizationale majore; sau cat de eliberator este sa iesi dintr-o relatie de cuplu devenita nociva sau cat de particulara este cultura organizationala din compania ta. Intregul spectru de lucruri care inseamna manifestari ale unei curiozitati normale prin care atingi un alt om si descoperi cum poti relationa cu el in cel mai partenerial si colaborativ mod posibil.

Nu a fost perfect. Dar o sa fie. Pentru ca s-ar putea ca noi cei care am descoperit farmecul unui mod absolut proaspat de a invata informal intr-un cadru altfel amenintator de formal, care avem deja niste zambete misterioase la gandul micilor noastre experimente cu lucrurile invatate aproape pe nesimtite, care, in fine, nu mai avem chef de prelegeri absurde, ci de un mediu care sa ne permita sa invatam natural unii de la altii la orice nivel avem chef, sa fi prins drag de astfel de evenimente.

Pe bune multumim mult pentru experienta! Clementinei in primul rand, pentru ca a reinventat aceste evenimente intr-un mod atat de relevant. Greilor din business pentru ca au crezut in impartasire autentica. Celor care au intrebat valoros, celor care si-au notat asiduu, celor care ne-au antrenat in experiente din care n-a plecat nimeni neinvatat!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2017 The Wysery | Crafted by Boomdesigns.ca
Top
Follow us:                      
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram